Sep 7, 2010

perjalanan hidup..

Bismillahirrahmanirrahim

sufi,sahabatku.."Perjalanan hidup ini baru bermula. Ia masih jauh dan terlalu lama untuk sampai ke penghujungnya. Terlalu banyak kesabaran dan pengertian yang dituntut. Moga kita ditetapkan iman dan ditabahkan hati agar perjalanan ini berakhir dengan keredhaan yang diimpikan.

Biar kita di tohmah, biar kita di keji selagi Islam itu di julang dalam hati dan di amalkan dengan zahir. Insya Allah, Allah akan selalu membantu kita."

STRIVE FOR MARDHATILLAH

tarbiyah dari ALLAH

Bismillahirrahmanirrahim..

sufi,suara hatiku,
Setiap manusia yang hidup di muka bumi pasti pernah, sedang mahupun bakal berdepan dengan ujian Tuhan. Itu lumrah, hidup ini memang perlu di uji dan kita selayaknya di uji oleh Allah kerana kita adalah hamba. Hanya hamba.Sebenarnya diri ini sedang diuji.Memohon hanya pada ALLAH supaya dikuatkan hati untuk menghadapi mehnahNya.

Bila kita semakin berusaha untuk mendekati jalan Ilahi, semakin kuat pula ujian yang datang. Ana juga tidak terlepas, terkadang ana mahu sahaja terus melangkah dengan penuh gagah tetapi Allah juga yang lebih mengetahui. Kata nenek , Allah sengaja menguji bagi melihat sejauh mana kesungguhan seorang hamba itu melakukan apa yang sepatutnya dia lakukan. Apabila kita mengaku beriman, bukanlah kita beriman selagi kita belum membuktikan keimanan kita. Dengan ujian, kita akan diukur darjah keimanan oleh Allah azza wa jalla. Tidak orang lain, hanya Allah.

"Sesungguhnya Kami menciptakan manusia sebaik-baiknya"

"Kemudian Kami kembalikan dia ke tempat serendah-rendahnya (neraka)"

"Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh; maka bagi mereka pahala yang tiada putus-putus"

(Surah At-Tiin : Ayat 4-6)Ada ketikanya, kita terasa jauh dari Allah. Bukan Allah melupakan kita, tetapi kita sendiri yang menzalimi diri. Dengan rahmat Allah jua, Dia menitipkan taufiq Nya buat kita. Tersedar dari lena yang panjang, kita bangun kembali menghamparkan sejadah menghadap kaabah. Tetapi, semakin bahtera diri diusahakan menuju ke jalan cinta Nya, semakin besar pula gelombang yang datang.

Duhai hati yang hina, usah sesekali meminta diberikan ujian oleh Allah sebaliknya pintalah kekuatan apabila berdepan dengan ujian Allah.

Tidaklah Allah bebankan seorang hamba itu selain mengikut kesanggupannya. Satu wadah tasawuf yang sering ana ingatkan pada hati yang hina ini, 'Allah yang beri ujian, biarlah Dia memujuk dengan cara dan kehendak Nya.' Benar, ana selalu terpujuk bahkan terasa damai andai hatiku bisa berlagu riang tatkala badainya menghampas pantai. Apakah perlu ana menangis sendu andai satu ujian itu hanyalah tarbiyyah dari Allah? Itu jalan dari Nya, supaya ana semakin memperkemas doa dan rentak tariku, supaya ana lebih gagah dari sebelum ini.

Duhai hati yang hina, apakah akan terasa manisnya hidup andai selalu dibuai dengan nikmat berpanjangan tanpa merasa sedikit kekurangan? Pasti kaku, statik dan tidak membina roh perjuangan andai segalanya tersedia indah, cantik dan hebat. Ujian itu mematangkan, akal yang sempit akan diluaskan untuk menyelesaikan kerumitan hidup. Ah... Hidup bukanlah seindah mimpi, tidak secantik metafora bumi. Tetapi, hidup itu menjadi indah apabila nikmat itu disyukuri dan ujian itu menjadi medan muhasabah diri. Hiduplah dengan jiwa seorang hamba yang merasa dirinya sebagai hamba.

"Bukankah Allah Hakim seadil-adilnya?"

(Surah At-Tiin : Ayat 8)Iya, Allah sajalah yang selayaknya menghakimi diri kita dan semua. Bila melihat kesalahan insan lain, tilik dahulu diri kita. Usah terlalu menghukum, sebaliknya muhasabah diri kembali. Bawa hati pada Allah, biar Allah sahaja yang selayaknya memberikan keadilan buat kita dan mereka juga semua.


Walaupun terasa diri ini hina namun ana yakin,ALLAH tidak akan terus menerus menghukum diri ini.Mungkin ini sebagai satu penyesalan dalam diri agar kesalahan itu tidak diulang kembali.Diri ini dalam kondisi tarbiyah ALLAH.maka,perlulah menghadap ke hadapan dan usah memalingkan badan kebelakang kerana takut-takut jika kenangan silam menghantui diri sekaligus menyapa diri yang sedari tadi sudah bersedia mengharungi mehnahNya.wahai diri,usah dihirau apa yang dikata oleh orang sekeliling.Ambil yang jernih,buang yang keruh.mereka-mereka itu hanya suka melihat diri ini derita sepanjang hidup.Mana bisa melihat diri ini bahagia walau seketika.Biarlah apa yang mereka katakan,yang penting,dirimu wahai diri.ALLAH itu kan pendamping yang setia.tidak kira senang atau susah.cuma kadang-kadang diri ini lali,lupa bahawa dia ada penciptanya yang Maha Hebat.Bila tersedar,barulah mengalirkan air wudhu',menhampar sejadah yang tersidai.


Bukannya,diri ini sengaja melupakanNya,hanya kadang-kadang kenikmatan dunia ini mengaburi mata..begitu asyik dengan keterujaan syurga dunia.argh!!itukan dunia.mana sama dengan syurga akhirat.Sedar dan bangkit dari lamunan.Diri ini masih lagi memijak di atas bumiNya.Seharusnya,perlu lengkapkan diri ini selengkap-lengkapnya agar tidak tersalah lorong semula dan sentiasa bersedia menghadapNya..


ALLAHU,RABBI


STRIVE FOR MARDHATILLAH