Feb 25, 2011

cerpen maafkan aku

Suatu pagi di tahun 2006.

Salam
Umair, kenapa kau senyap je sekarang? Lama betul tak sms aku? Kau ade problem ke?


Sebuah sms tiba-tiba menerjah masuk ke inbox. Sesaat aku terdiam memikirkannya. Terjemahan Al-Quran yang sedang dibaca, diletakkan ke tepi. Lalu jemariku mula menekan-nekan papan kekunci handphone 3310 ku.

Salam,
Takde la. Biasa je. Sibuk dengan SPM yang dah nak dekat kut.


Ye la nk SPM pn, takkanla sampai senyap macam ni. Pelik aku tengok ko sekarang, dah tak mesra macam dulu.Alamak, macam mana la aku nak terang kat minah sorang ni. Ya Allah, bantulah aku menyampaikannya.

Alah, biasa je. Prasaan ko je kut. Em, ko tau aku clash kn?


Ade gak dengar. Tapi kau tak cakap apa-apa pun. Aku diam je la. Selalu kan kau cerita semua masalah kat aku. Kata kawan.


'Memang kau kawan aku. Tapi kau perempuan. Aku lelaki. Aku tak senang nak luahkan perasaan kat kau.' Kata-kata tu hanya terlintas di dalam hati.

Erm, kau tau kenapa aku clash kan..?
Tau. Kau clash sebab couple tu haram kan? Tapi takkanla sampai kawan dengan aku pun jadi haram jugak?


Alamak, nada dia ni dah lain macam.

Bukanla macam tu. Boleh je kawan. Kalau ada masalah study, leh je bincang. Nak tanya pendapat ke, leh je sms. Cuma aku takde la nak sms saje-saje. Gurau-gurau macam dulu.


Ye la. Macam tu sama je macam tak berkawan. Ape-ape la. Suka hati kau. Hilanglah seorang kawan..~~ ok..
Salam..


Ika, aku tak bermaksud macam tu.


Tiada lagi mesej yang hadir.

Aku menarik nafas dalam-dalam.

Aduh..macam mana ni. Berat betul rasa hati ni. Ya Allah, aku tidak mahu menyakiti hati hamba-hambaMu namun aku khuatir andai aku tidak mampu menjaga hatiku. Ya Allah, Engkau Maha Mengetahu bahawa kelemahanku adalah wanita. Aku tidak kuat menghadapi mereka. Berbicara dengan mereka sahaja menyebabkan hatiku berbunga-bunga. Dan aku tahu itu merupakan sebagian daripada zina. Sedangkan hati juga boleh berzina.

“Nasib anak Adam mengenai zina telah ditetapkan. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Dua mata, zinanya memandang. Dua telinga, zinanya mendengar. Lidah, zinanya berkata. Tangan, zinanya memukul. Kaki, zinanya melangkah. Hati, zinanya ingin dan rindu, sedangkan faraj (kemaluan) hanya mengikuti atau tidak mengikuti.”
[Sahih Muslim, hadith ke 2282.]

Aku malu Ya-Allah. Apabila berbicara denganMu ketika solat, hatiku tidak berbunga seperti itu. Ketika berdoa kepadaMu, hatiku tidak sebahagia ketika aku ber'SMS' dengan kekasihku dahulu. Malah di setiap saat dan ketika aku lebih banyak mengingati kekasihku daripadaMu. Sedangkan Engkau telah berfirman :

Hai orang-orang yang beriman, janganlah harta-hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barang siapa yang membuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang rugi.
[63:9]

Ampuni aku Ya-Allah..."Umair, kenapa kau termenung je ni?" Tanya Zulhakimi.

Aku memandang kepadanya. Masih terdiam.

Dia ni pengerusi Badan Dakwah dan Kerohanian (BDK) sekolah aku. Dulu dia ni antara orang yang aku cukup anti. Asyik-asyik ajak orang turun subuh, baca ma'thurat, tegur itu ini. Ramai juga yang tak suka dengan dia sebenarnya. Tapi sekarang dah jadi antara kawan-kawan yang selalu berbual dengan aku. Dan aku pun dah mula jadi macam dia. Tegur-tegur orang. Bagi tazkirah. Sampai kawan-kawan semua pun ramai yang pelik tengok aku. Siap yang anti aku pun dah ada. Sedangkan memberi peringatan itukan perintah Allah,

Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.
[51:55]

Dan kalau aku tak mengingatkan, nanti aku akan dipertanggungjawabkan:
Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa".
[7:164]

Mengapa mereka sebegitu sekali memusuhiku?

Aku dah berubah. Ya. Aku memang dah banyak berubah. Sejak dengar ceramah motivasi Kem PureBase Training Center untuk program kecemerlangan SPM SMAPL 2006 tu, aku memang betul-betul merasakan diri perlu berubah.


*****

Penceramah itu seorang doktor perubatan biasa, namun ceramahnya penuh dengan ayat Al-Quran dan hadith. Seolah-olah dia menghafal Al-Quran! Yang membuatkan aku amat tertarik, dia menyatakan dengan spesifik di mana ayat Al-Quran itu terletak di dalam Al-Quran. Gayanya tidak ubah seperti Dr. Zakir Naik yang amat aku kagumi.

Aku amat terkesan dengan kata-katanya,
"Sekarang ni umat Islam amat jauh daripada Al-Quran. Dan ini memang strategi orang kafir. Mereka menjauhkan umat Islam daripada Al-Quran. Tahu apa yang jadi pada orang-orang yang tidak menjadikan Al-Quran sebagai panduan? Syaitan akan menjadi teman karibnya. Ni bukan saya yang kata, Allah yang kata. Lihat dalam surah Az-Zukhruf, Surah ke-43, ayat ke-36. Hah, kamu, tolong bacakan."

Tiba-tiba dia point kat aku.


Aku pun baca lah,
Barang siapa yang berpaling dari pengajaran Tuhan Yang Maha Pemurah (Al Qur'an), Kami adakan baginya setan (yang menyesatkan) maka setan itulah yang menjadi teman yang selalu menyertainya.
[43:36]

'Ya Allah, lama aku tak jadikan Al-Quran sebagai teman. Adakah sebab tu aku banyak betul buat maksiat?' Detik hatiku.

Doktor itu menyambung,
"Sebenarnya ramai orang yang ada sekarang ni pandai ilmu agama. Ramai yang sekolah agama. Ramai yang dah tahu halal haram. Tapi kenapa mereka masih bermaksiat? Kenapa kemungkaran masih bermaharajalela? Kerana tiada Da'i yang muncul untuk memberi peringatan. Semuanya takut untuk bersuara. Tiada yang kemudiannya bersungguh-sungguh untuk mentarbiyah ummat yang kita semakin rosak. Bila kita terus ikut hawa nafsu, dan menjadikannya tuhan, maka Allah akan membiarkan kita sesat. Cuba kita sama-sama hayati surah Aj-Jatsiah, surah ke-45, ayat ke-23."

Alif yang berada di sebelahku membacakannya:
Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya, dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?
[45:23]

Entah kenapa ayat itu amat-amat menusuk ke dalam hatiku. Tiba-tiba mataku berair. Aku amat terkesima. Aku terbayang segala dosa-dosa yang aku dengan sesuka hati melakukannya. Mataku, apa yang telah aku lihat dengannya. Tanganku, untuk apa telah aku gunakan ia. Telingaku, apa yang telah aku dengar dengannya. Dan yang paling aku takuti, apakah aku akan disesatkan? Kerana bermaksiat kepadaNya dalam keadaan sedar. Sengaja memilih untuk bermaksiat? Astaghfirullah...mataku terus berair. Tanganku terus melaju mencatat ayat-ayat yang dibacakannya.

Selesai ceramahnya, aku mendekatinya.

"Doktor, tadi doktor kata, Allah akan sesatkan mereka yang menjadikan hawa nafsu sebagai tuhan. Saya dah cuba menguasai diri, tapi selalu juga melakukan maksiat. Adakah Allah akan menyesatkan saya?"

Mataku semakin membanjir. Entah kenapa begitu lunak sekali hatiku ketika itu. Sambil memegang bahuku, dia berkata,

"Akh, orang bertaqwa tu bukannya orang yang tidak pernah melakukan dosa, tetapi dia adalah orang yang apabila melakukan dosa, dia melihat kesalahannya dan tidak mengulanginya lagi. Lihat ayat ni:
Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa,
(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.
Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.
[3:133-135]

Maksudnya, mereka ni buat dosa tak? Buat kan? Tapi bila tersedar, mereka beristighfar, minta ampun daripada Allah dan tidak mengulanginya lagi.

"Saya menyesal, tapi selalu buat lagi."

"Akhi, kita kena berusaha meninggalkan maksiat yang kita lakukan. Setiap kali terfikir mengenainya, beristighfar, kan Allah kata dia akan menambahkan kekuatan kita apabila kita beristighfar? Tengok ayat ni:
Dan (dia berkata): "Hai kaumku, mohonlah ampun kepada Tuhanmu lalu bertobatlah kepada-Nya, niscaya Dia menurunkan hujan yang sangat deras atasmu, dan Dia akan menambahkan kekuatan kepada kekuatanmu, dan janganlah kamu berpaling dengan berbuat dosa."
[11:52]
Jadi banyak-banyak beristighfar, insya-Allah nta akan mampu meninggalkan maksiat itu."

Aku terus menangis teresak-esak. Perasaan sedih, bahagia dan terharu bercampur-baur menjadi satu.Sedih, mengenangkan dosa yang dilakukan. Bahagia, kerana terlihat sedikit sinar di hujung laluan. Terharu, kerana masih ada manusia yang seperti doktor ini. Aku terus menangis tanpa menghiraukan puluhan mata yang memandang ke arahku. Di saat itu aku berazam untuk meninggalkan segala kemaksiatan yang masih kulakukan.


*****

Mataku tiba-tiba berair. Setiap kali mengenang peristiwa bersejarah itu pasti mataku akan berair. Hati bertahmid syukur kerana Allah memberi peluang untukku menyedari kesilapan dan meninggalkan maksiat yang kulakukan.

"Umair, kenapa kau menangis? Ada masalah ke? Ceritalah kat aku." Dia kembali bertanya. Semakin pelik dengan diriku yang tiba-tiba menangis.

"Takde la. Aku tengah fikir sesuatu. Susah betul nak berubah ni kan."

"Nak cari redha Allah memang susah. Banyak benda yang kita kena tinggalkan. Kan hadith sahih yang diriwayatkan oleh Bukhari tu jelas. 'Dihiasi syurga itu dengan perkara-perkara yang dibenci. Dan dihiasi neraka itu dengan syahwat.' Dan memang banyak benda yang manusia suka tu adalah syahwat. Dan itu memang kita kena cuba jauhi."

"Betul cakap kau Kimi. Terima kasih kerana mengingatkan."

Zulhakimi tersenyum. Wajahnya begitu menenangkan. Agaknya inilah wajah orang yang dekat dengan Allah. Bersih, bercahaya lagi membahagiakan orang yang manatapnya. 'Ya Allah, kurniakan aku wajah yang bercahaya sepertinya.' Bisikku di dalam hati.

Fikiran tiba-tiba melayang ke peristiwa di dalam kelas tempoh hari.

*****

Aku membuka loker buku di belakang, ada sekeping nota.

'Assalamu'alaikum. Lama betul tak dapat nota daripada awak. Kenapa, senyap je. Nota last saya awak tak reply pun?'

Aku dan Min ketika itu masih membahasakan diri dengan 'saya-awak'. Kami tidak kelihatan lebih daripada sekadar kawan biasa. Di dalam kelas tidak pernah bertegur sapa. Namun secara 'underground', kami sangat kerap berhubung. Aku yang memulakan tradisi ini. Aku menyelitkan nota kecil di dalam lokernya. Aku memulakan langkah untuk mendekatinya kerana ingin memenangi hatinya.

= = = = = = = = =

Assalamu'alaikum, saya ni tuan loker atas awak. Nak berkawan boleh?


Itulah kali pertama aku menghantar nota kepada seorang perempuan. Jantung aku amat berdebar-debar ketika itu. Macam nak tercabut pun ada. Mulanya aku dah nak kecewa sebab tiada reply keesokkan harinya.
Setiap kali ke loker aku berdebar-debar untuk membukanya. 'Dia dah reply belum ni?' Tetapi sehari sebelum cuti pertengahan tahun, tiba-tiba..

Wa'alaikumussalam. Boleh je. Kenapa, sebelum ni kita bukan kawan ke? Sorry tak reply sebelum ni. Nanti cuti kalau ada masa hantarlah email kat saya. Ni email saya:
si_gadis_itu@yahoo.com
Awak balik naik bas ke? Balik baik-baik ye. Selamat bercuti.
- MIN-

Dia reply! Wah..tak tergambar kegembiraan aku masa tu. Berbunga-bunga habis hati.Sejak itu kami sering berbalas-balas nota.

Namun akhirnya kami hanya berakhir sebagai kawan. namun hatiku tetap berbunga-bunga setiap kali mendapat nota-nota daripadanya.
= = = = = = = = =
Nampaknya tindakkan aku mendiamkan diri tidak berjaya menyampaikan mesej yang jelas.

Wa'alaikumussalam.
Saya tak reply sebab macam rasa tak perlu pun. Tak penting pun kan? Lagipun susah nak jaga hati bila berinteraksi dengan awak. Awak pun tahu macam mana perasaan saya terhadap awak dulu kan. Sejak clash aritu saya dah banyak berubah. Maaflah, saya dah berubah. Saya bukan Umair yang dulu lagi. Kita masih kawan, tetapi takla macam dulu lagi. Nak mintak saya ajar addmath mungkin boleh la. Tapi baik awak mintak tolong Ain. Dia lagi pandai kan? Bukan ape, saya rasa dia lagi layak ajar awak. Dia perempuan, awak perempuan. Saya lelaki. Dalam Islam, lelaki dan perempuan sepatutnya tidak berinteraksi tanpa tujuan yang jelas. Sepatutnya kita yang belajar di Sekolah Menengah AGAMA Persekutuan ni amat memahami situasi ni. Jadi saya harap, kalau bukan ada apa-apa hal yang penting, tak perlulah awak hubungi saya ya. Maafkan saya andai selama ini ada tersilap kata atau tersalah bahasa.
Seorang kawan,
-UMAIR-


Keesokkannya dia hanya membalas dengan nota yang cukup pendek,

Ok. Saya faham. Lepas ni saya tak hubungi awak lagi. Ni nota terakhir.
Hilanglah seorang kawan...
Assalamualaikum.

-MIN-*****

Beratnya hati menghadapi segala situasi ini. Meninggalkan sesuatu yang sudah mendarah daging di dalam jiwa merupakan sesuatu yang amat perit. Umpama hati ditoreh-toreh oleh pisau belati. Memang bahaya apabila dunia diletakkan di dalam hati. Kerana itu, biarlah ia hanya di tangan. Agar mudah kita mengurusnya.

Teringat kata-kata Al-Ghazali:
Jangan resah andai ada yang membencimu, kerana masih ramai yang mencintaimu di dunia. Tetapi resahlah andai Allah membencimu, kerana tiada lagi yang mencintaimu di akhirat.

Ya Allah, bantulah aku untuk terus berubah mencari redhaMu. Tiada yang lebih indah daripada mendapat redhaMu. Seindah apapun kenikmatan dunia, jika Engkau tidak meredhainya, tentulah ia hanyalah sia-sia. Ya Allah, biarlah seluruh dunia membenciku, tetapi Engkau mencintaiku Ya Allah..

Maafkan aku wahai kawan-kawanku...tidak pernah terniat untuk menyakiti hati kalian. Tujuanku hanya mencari redha Allah. Kalian tetap adalah kawan-kawanku yang kucintai, sebagai muslim. Semoga kalian dibimbing oleh Allah ke jalan yang benar. Mohon doakan untuk diri ini juga.
-umairzulkefli-

p/s:copy n paste dari blog seorang kawan..

ku tidak sempurna..

syukur padaMu Ilahi..
lahirku begini di alam yg fana ini..cukup sifat yg Engkau beri..
dan pada siapa lagi harus ku berterima kasih..
melainkan hanya padaMu ya Ilahi..pemilik diri ini..

namun..saatku mengenali hamba seperjalananku..
saatku ingin melangkah meneroka alam ini bersamanya..
kejadianku ini mula dikritik,mula diberi ulasan yg pelbagai..
adakah keranadia inginkan aku menjadi terlalu sempurna?
ataudia berasa jemu dengan keadaan diriku yg lahir seadanya..
bagaimana pun kejadiannya aku..
aku bukanlah dilahirkan terlalu sempurna..
yg bisa membuatkan semua org berasa gembira..
dan aku tak bisa membuatkan semua org berpuas hati dengan apa yg aku ada..

namun..ku punya hati..
yg dapat kuberikan seikhlasnya..
jika itu masih belum memadai..
apalah gunanya aku meneruskan keikhlasan ini..
atau perlukah akuhentikannya hanya di persimpangan jalan mati..
hati ini sebenarnya telah pun mula dia lukai..

wahai hamba seperjalananku..
jika dirimu terlalu sempurna untuk berdamping dengan aku..
usah buatkan aku berasa malu pada diriku sendiri..
sedangkan aku telah pun bersyukur dengan apa ygtelah Allahkurniakan utk diri ini..
jika engkau perlu pergi meninggalkan aku hanya kerana ketidaksempurnaan aku..
aku akan terima apa jua keputusan dan tindakanmu..
agar engkauakan berjumpa dengan insan yg sempurna..
yg jauh lebih sempurna dari diriku..


aku insan lemah yg tidak sempurna..
aku tiada apa2 yg mampu diberikan kepadamu..
hanya sekeping hati yg lurus..
yg kuselitkan dengan keikhlasan dan kejujuran..
dan aku tahu itu tidak mampu untuk membuatkan engkau tersenyum di sampingku..
dan itu juga tidak mampu untuk mewarnai hari2 bahagiamu..
aku tiada apa2 lagi untuk diberikan kepadamu..
hanya sekerat doa agar dirimu sentiasa memperoleh apa yg engkau dambakan..
agar dirimu berjumpa insan yg sesempurna dirimu..
bukan seperti aku..

mereka yang tidak berdosa

Assalamualaikum w.b.t. Satu salam yang penuh penghormatan ana tujukan khas buat semua pengunjung laman "kembara sufi'' - Fitrah Seorang Hamba". Sekudus doa ana panjatkan pada Rabbul Izzati agar semua pembaca budiman sentiasa berada di bawah lembayung rahmat Illahi. InsyaAllah. Untuk entry kali ini, ana taip kerana didorong oleh satu perasaan halus yang wujud dalam jiwaku. Perasaan kasih, sedih, sayang, terkilan, lara dan kecewa yang menyesak dalam dada. Perasaan yang tidak dapat ana tampilkan secara zahir untuk tatapan semua ini hadir setelah sekian lama mataku menyaksikan dalam lembaran kertas bercetak, dan telingaku mendengarkan dari suara penyampai hebat. Ana sedih dengan perilaku hamba yang Allah Taala kurniakan akal kepadanya, namun kurniaan itu seolah-olah tiada harga. Kes pembuangan bayi, dan penderaan zuriat yang lahir tanpa pernah mereka pinta, namun nasib mereka tetap tidak terbela. Pembaca budiman, kes-kes inilah yang ana sering tatap dalam majalah dan akhbar. Kes-kes ini jugalah yang sentiasa ana dengar dari corong radio atau dari penyampai berita yang disiar. Ana sedih, geram, marah dan terkilan dengan sikap segelintir insan yang cetek pemikiran ini. Mengapa begitu tega memperlakukan sedemikian pada zuriat sendiri? Pengunjung blog yang dirahmati, mari bersama hayati apa yang akan tersiar dari video yang ana kongskan bersama entry ini. Supaya kita dapat membandingkan nilai kasih sayang kita sebagai manusia dengan makhluk Allah yang ada dalam video ini. Hayati sejenak.

Perkara pertama yang ingin ana katakan setelah video ini disaksikan ialah, jangan sesekali kalian ketawa atau memandang rendah dengan apa yang telah tersiar. Walaupun darjat kita sebagai hamba lebih mulia dari haiwan lain di dunia ini, namun ana berani katakan bahawa pemberian sifat kasih sayang oleh Yang Esa terhadap hamba-Nya yang ada dalam diri makhluk Allah ini lebih dihargai. Kenapa? . Perilaku ini sungguh memberi satu tamparan hebat terhadap sikap manusia hari ini. Saudaraku sekalian, haiwan adalah makhluk Tuhan yang ada otak tapi tiada akal. Namun nilai kasih sayang yang ada padanya memang tidak dapat disangkal.

Hari ini, buka sahaja halaman akhbar, mataku dihidang dengan berita bayi yang dibuang. Sejak dahulu hingga sekarang, kes penderaan anak dan pembuangan bayi tidak pernah hilang. Apakah ia sudah menjadi budaya masyarakat sekarang..?? Kalau dah tak ingin sangat pada bayi yang dilahirkan, kenapa perlu dibuang tanpa belas kasihan..?? Di dalam hutan, di tengah padang, di dalam semak, di balik sampah. Bahkan ada yang dibakar. Yang buat ana menitiskan air jernih ialah berita bayi yang baru dilahirkan yang dibungkus dalam plastik hitam, kemudian dibuang jauh ke bawah bukit. Apabila dijumpai, hancur tubuh si bayi. Ya Rabbi. Mengapa perlu manusia hari ini dibelit dengan sikap yang keji..??

Di mana akal yang tuhan anugerahkan..?? Bukankah sudah dikata zina itu haram. Namun mengapa masih dilakukan..?? Apabila meninggalkan kesan, bayi yang lahir terus dibuang. Cuba hitung berapa dosa yang telah dijulang..?? Kerana dengan bangga melakukan sesuatu yang telah dicegah dan dihalang.

Untuk wanita-wanita yang ana sayang. Sesungguhnya wanita adalah hiasan dunia. Dan seindah hiasan adalah wanita yang solehah. Hiasilah peribadi kita dengan sifat malu. Jangan biarkan dirimu sewenang-wenangnya disentuh tangan-tangan rakus. Jangan relakan auratmu dipanah pandangan nafsu yang tajam bak belati menghunus. Umpama sebuah hadiah, bukankah lebih dihargai andai ia dibungkus rapi..?? Begitu juga kita sebagai wanita yang bakal bergelar isteri. Andai perhiasan dijaga hanya untuk suami, pasti akan lebih disayangi dan dihargai. Bahkan ganjarannya tidak mampu dibayangkan oleh kita sendiri.

Untuk setiap golongan lelaki. Jadilah pemimpin yang ada iman di dada. Penuh ilmu dalam jiwa. Supaya dapat membentuk wanita, menjadi pendamping setia yang terpandang mulia. Janganlah gunakan kekuatan yang ada untuk melakarkan pada wanita secalit noda. Wanita adalah hamba yang kurang berdaya mengatur langkah sendirian tanpa ada pemimpin bersamanya. Kerana itulah, lelaki didatangkan untuk mereka.

Ana amat mengharapkan agar tiada lagi bayi yang dibuang. Tiada lagi anak-anak kecil yang mengalami seksa penderaan. Namun harapanku ini bagaikan hanya akan tinggal harapan. Tidak takutkah semua insan yang bersalah ini dengan setiap balasan yang bakal datang..?? Anak-anak kecil yang dijemput Tuhan akibat penderitaan yang kita lakukan, mereka tidak akan melangkah masuk ke taman syurga selagi ibu bapa yang mendera mereka tidak menerima balasan setimpal. Ya Allah, betapa kejam hamba-Mu yang telah kau anugerahkan akal kepadanya. Bahkan ada janin yang dimasakkan dan dimakan bersahaja oleh segelintir manusia. Sudah kurang akal ke apa..?? Benci aku melihat semuanya.

Ana tidak kisah apa yang ingin pembaca budiman katakan selepas ini. Tapi kali ini, ana berani katakan, bahawa haiwan itu lebih penyayang. Seharusnya manusia mencontohi nilai kasih sayang yang ada pada haiwan ini. Walaupun masih ada manusia yang lebih penyayang sikapnya, namun yang membakar bayi sendiri, yang membuang janin sendiri, yang menyeksa zuriat sendiri, semuanya adalah MANUSIA.

Ya Rabbi, berikan petunjuk dan hidayah-Mu padaku dan pada setiap hamba-Mu yang telah khilaf dan melakukan kesalahan. Pimpinlah kami ke arah jalan-Mu yang diredhai. Ampunkan segala dosa-dosa kami yang tidak terhitung oleh kami sendiri. Kerana ampunan-Mu lebih besar dari setiap kesalahan insan walau dosanya meliputi seluruh langit dan bumi. Amiinn..

STRIVE FOR MARDHATLLAH

Senyuman tersirat seribu kesedihan

salam kasih untuk sufi,

Sufiku,
Saat ini, hatiku terlalu sedih. Semuanya terlalu perit dan pedih. Ujian ini benar-benar membuatku terkadang merintih. Seringkali juga mata mengalirkan air putih jernih. Senyum di bibir terlakar, namun hati di dalam luka bagai dicalar.

Setiap malam bangun mengadap Tuhan. Setiap malam menangis dalam keharuan. Pada teman, maaf, tak kan sesekali ku luahkan. Hanya memberi keresahan pada kalian. Hanya pada satu-satunya Rabbi tempat aku mengadu kini. Ujian ini datang dari-Nya. Maka hanya pada-Nya aku berserah.

Ya Rabbi, tenangkan hatiku. Lapangkan jiwaku. Aku terima seikhlasnya ujian-Mu untuk kali ini. Namun aku amat memerlukan ketenangan dalam hati dan kekuatan dalam diri. Aku amat memerlukan-Mu di sisi. Hanya Engkau yang mampu melakarkan senyuman di wajahku. Hanya Engkau yang mampu menyeka setiap titisan air mataku. Hanya Engkau satu-satunya tempat aku mengadu. Beri kekuatan dan sinar kepadaku. Amiinn..

**sakit,perit rasanya..bukan tak ingin untuk mengubati tapi mahu merasa nikmat kesakitan yang orang lain tanggung supaya bila menjadi dr satu hari nanti,dapat menjiwai kesakitan mereka.bukan menzalimi diri,ibadah tetap dilaksanakan malhan lebih dekat lagi supaya Dia dapat menyembuhkan..ALLAH tahu,kini kuberdepan dengan ujianNya..

p/s:ana memang gemar memikirkan masalah orang dan kadangkala masalah sendiri yang tak tertanggung..akibatnya,sakit terasa.hanya mampu tersenyum dengan sokongan dari sahabta sekeliling.kadang kala gah kan juga diri untuk aktif supaya badan ini tidak terlalu manja..
demam kali ini bukan biasa.malahan luar biasa..sebab:
  • berlaku waktu hari lahir yg ke-21
  • walaupun sakit tekak+selsema+batuk,masih tetap merasai nikmat aiskrim(orang belanja/hehe)
  • pergi book fair yang terbesar di cairo
  • pergi mukhaiyam/daurah 4d/3n(mujahidah quwwah)
  • memikirkan masalah yang tiada kaitan dengan diri tapi terasa ada tanggungjawab disitu

sufi,kau sahaja yang mampu mendengar kan..sahabat sejati yang xkan pergi dikala aku memerlukanmu..

STRIVE FOR MARDHATILLAH