Dec 7, 2010

susah itu tarbiyah..

SALAM kalian...

Maaf pada sahabat-sahabat . Bukan sengaja menyepi, ada perkara-perkara yang tak dapat dielakkan. Allah lebih tahu. Moga diberikan kekuatan buat ana yang dhaif. Ameen :) Syukran atas keprihatinan kalian pada ana. Jazakillah.

Anekdot hidup, meletakkan diri sebagai kapal layar. Belajar di lautan, ada pasang dan surut. Begitu juga dengan manusia ada senyum dan tangis, ada suka dan duka. Yang pentingnya setiap suka dan duka dalam kehidupan datang dari Khaliq, Dia yang menciptakan segala-galanya.

Tika duka menerpa badai hidup, pasti ada hikmah. Ada tujuan atas setiap yang berlaku. Ada yang 'tak beres' dengan laluan, jadilah sedikit gelombang supaya bersedia menghadapi gelombang yang jauh lebih hebat. Insya Allah. Susah itu tarbiyyah, sabar itu indah. Subhanallah. Hebatkan aturan Allah? Dia Yang Maha Tahu, Maha Pengasih, Maha Adil dan banyakkkk lagi sifat-sifat Nya yang kita lepas pandang (atau tak nak pandang?).

Fatamorgana dunia. Lewat kebelakangan ni banyak ujian yang singgah, tafakur dan muhasabah diri. Terlalu banyak debu-debu dosa yang melingkar taman hati, terlalu banyak mazmumah yang bersarang di relung jiwa. Moga Allah sentiasa melempiaskan tinta rahmat Nya pada kita semua agar tidak menzalimi diri di depan Nya, tidak menghinakan diri di Mahsyar kelak.

p/s:alhamdulillah,masih diberi ruang untuk bernafas dimuka bumiNya...

STRIVE FOR MARDHATILLAH

hidup,permainan semata-mata?kala senja itu tiba...masihkah ada lagi mentari pagi yang akan dipersembahkan untukku...


kala sinar matahari hadir,masihkah ada lagi ruang untukku bermunajat kepadamu??
kadangkala ku terfikir akan matlamat hidupku untuk hari ini dan masa-masa akan datang..


adakah hidupku hanyalah permainan semata-mata?
kalau benar itu takdir hidupku..kumemohon agar ia bukanlah berpanjangan tetapi hanya sebagai pengajaran hidupku untuk ku memulakan hidup baru..

dia maha mengetahui...

p/s: khas untuk antum untuk kita sama-sama berhijrah ke arah yang lebih baik..ingatlah,Dia menanti kita disana....