Sep 25, 2010

Ibarat sebuah gelasGelas itu, andai engkau menyuci gelas itu setiap kali setelah engkau menggunakannya, apakah akan tersisa kotoran pada nya? Begitulah, kebersihannya pasti akan engkau utamakan; pastinya engkau akan merasa jijik untuk menggunakan gelas itu, seandainya kebersihannya tidak terjaga. Lantas, bagaimana pula dengan keadaan dirimu, wahai hamba ALLAH yang Maha Pemurah...?


Air yang engkau minum dari gelas itu, ALLAH تعالى bisa Mengubahnya menjadi nanah yang busuk ataupun menjadi air yang mendidih panas sebagai balasan keingkaran engkau terhadap Perintah dan LaranganNYA. (wal `iyadzubiLlah) Namun, tidak pernah berlaku demikian, air itu malah menghilangkan dahagamu dan memberimu tenaga. Sesungguhnya, Rahmat ALLAH سبحانه وتعالى Meliputi segala sesuatu, itulah setitis Curahan Rahmat dari Tuhanmu, ALLAH; yang Maha Penyabar lagi Maha Berkasih Sayang.


Engkau lihat sahja di dunia ini, tiada siapa yang benar-benar dapat membantu dirimu, hatta uban dikepala mu; adakah sesiapa yang dapat menghalang penumbuhan nya? Lantas, bagaimana pula keadaan engkau di Akhirat kelak? Apabila engkau meniti "Shiratal Mustaqim", tersilap langkah sahja, terhumbanlah engkau ke neraka Jahannam, (wal `iyadzubiLlah) iaitu seburuk-seburuk tempat kembali.

STRIVE FOR MARDHATILLAH

benarkah muslimah xberguna??Ya!! Kami juga muslimah biasa yang tidak kebal dari dosa.
Ya! Benar! Kami muslimah tak guna. Kami memang tak guna.

bukanlah mudah, bukanlah juga sukar, yang pasti kami usaha

Kami memang tidak guna pewarna-pewarna untuk memberi warna pelangi pada rambut kami, pewarna mata, pewarna pipi malah bibir juga kami tidak warnakan, kerana pada kami hanya benda buruk yang perlu dicat untuk menarik orang menatapnya. Kami jauhkan sebarang pewarna di wajah kami kerna kami tidak mahu menipu sekalian yang menatapnya.

Sufi: tolonglah ana jadi muslimah yang berguna kepada diri,anak,adik,kakak,rakan,murid,pekerja,isteri,ibu,nenek,makcik dan hamba..=(

PAHALA PALING MUDAH

Dalam kehidupan seharian, kita pasti melakukan sesuatu perkara sama ada perkara itu zahir mahupun batin. Bayangkanlah kita dapat amalkan ayat - ayat memuji nama Allah dalam segala tindak tanduk kita. Pastinya para malaikat berebut - rebut untuk mancatat amalan yang kita lakukan.nah!!ini dia perkataan yang paling mudah untuk disebutkan dan free sahaja pahalanya..amalkan la...


1. Mengucap Bismillah pada setiap kali hendak melakukan sesuatu.2. Mengucap Alhamdulillah pada setiap kali selesai melakukan sesuatu.3. Mengucap Astaghfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut.4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu.5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tidak diingini.6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidah.Ana masih lagi cuba mempraktikkan dan tidak dapat dinafikan pada awalnya memang susah untuk membiasakan diri menyebut kalimah tauhid ini, akan tetapi ana yakin dengan diri sendiri bahawa dapat melakukannya..Ana mengajak saudara - saudari sekalian agar dapat melaukannya juga. Tidakkah kamu semua terfikir alangkah manisnya mulut kita jika sentiasa menyebut kalimah yang Allah sukai..mudah mudahan kita terpandang mulia di sisi Allah dan malaikat serta diampuni dosa -dosa kecil walau sebanyak busar di laut. mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat, mudah-mudahan selalu, walau susah mudah-mudahan buat jadi selesa, karena sudah biasa.. wallahua`lam..


STRIVE FOR MARDHATILLAH

AIDILFITRI YANG MULIA

ada masanya ketika ribut cabaran

melanda menerjah diri
pada sekeping hati, teralpa jua kita
pada kelembutan budi pekerti

ada ketikanya sering kita lupa lagi
pada halusnya nurani
terusik persaudaraan
tergurislah perasaan
walau itu bukan maksud dan tujuan

sampai masanya aidilfitri bertamu
di ruang waktu bagai biduk lalu
di samudera kalbu lalu kiambang
persaudaraan bertaut semula

terciptalah kemaafan, terukir keampunan
pada yang berkasih sayang kerana Tuhan
tak kan lama ianya terpisah
bertaut di hari raya

pada nur ramadhan yang terus membara
sinar kemeriahan syawal pun menyala
kita raikannya dengan indah bersaudara
menjadi sebagai tangan kiri dan kanan

yang sentuhan keduanya
saling membersihkan
kembali kepada fitrah
kepada ukhuwwah
kembali seluruhnya pada llah
berkah di hari raya

maafkan saja segala sengketa lama
yang membeku di jiwa
di bulan yang mulia hari yang bahagia
moga ukhuwwah terjalin selamanya
STRIVE FOR MARDHATILLAH

raya datang lagi..2010

assalamualaikum wbkt..
bismillahirrahmanirrahim..
Syukur alhamdulillah ke atas ALLAH swt pencipta kita,selawat ke atas nabi Rasulullah SAW,keluarga serta sahabat baginda..
Tertunduk ana mensyukuri nikmat ALLAH serta hidayahNya buat diriku,hambaNya yang sering lupa dan selalu pula ingkar dalam penghambaan yang masih punya compang-campingnya ini.Namun kurniaan Allah tidak ada pula surutnya untukku yang sentiasa dihidangkan dengan laluan dan lorongan ilham hingga ana terpandu lalu terhasil bingkisan sederhana ini buat tatapan semua yang bersamaku..terima kasih ALLAH..

Untuk post kali ini, hendak lari sedikit dari apa yang sepatutnya.iaitu tentang raya..sebenarnya,ana dapat request dari rakan supaya post tentang raya sambil-sambil tu dia mahu lihat gambar raya ana sekuarga..
Sebelum itu,ana ada sedikit santapan hati yang ingin dikongsi bersama sebagai rentetan daripada post yang sebelum ini..mari kita renungkan...

kali pertama bumi diciptakan,katanya bumi ini selalu bergoyang,bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya.Perkara ini merunsingkan para malaikat lalu para malaikat menghadap Allah SWT..
''wAHAI Rab Yang Maha Mengetahui,mengapa bumi ini bergoyang?''tanya para malaikat

''kerana belum dipaku.''jawab Allah singkat.

''lalu,bagaimana Engkau memaku bumi wahai Rab?''tanya para malaikat lagi

''Aku akan menciptakan gunung-ganang.''jawab Allah
Setelah itu,Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi.Apa yang terjadi adalah sememangnya benar setelah diciptakan gunung-ganang,bumi pun diam berputar sesuai paksinya.Maka kemudian gunung pun dikenali sebagai paku bumi yang diciptakan ALLAH SWT..

Paku merupaka benda keras yang terbuat dari besi.Setelah AllAH menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang,kemudian para malaikat pun bertanya lagi.
''Ya Rab,adakah yang lebih kuat daripada paku?''

''Ada.''jawab Allah. ''iaitu api,yang dengan panasnya dapat melelehkan besi''

''adakah yang lebih kuat lagi selain api?''tanya malaikat lagi

''Ada!Yakni air yang dapat memadamkan api.''Jawab Allah lagi

''Jadi ya Rab,adakah yang lebih kuat lagi selain air?''sambung malaikat.

''Ada!Iaitu angin,yang kerananya dapat membawa air ke mana pun ia menghembus.'' Jwab Allah lagi

''Tapi ya Rab,adakah yang lebih kuat lagi dari semua itu(gunung,api,air,angin)?''Malaikat bertanya lagi.

''Ada!Iaitu nafas hambaKu yang berdoa kepadaku.kerana sesungguhnya DOA itu mampu memngubah takdirku.''demikian Allah menjelaskan.

[hadis kudsi]

lihat??doa amat penting bukan??

okla..back to the title...raya??seronokkan kan?memang itu pun yang ditunggu-tunggu oleh umat islam setelah sebulan berpuasa..sebab,waktu nilah kita nak qadha' segala makanan..rendang,lemang,ketupat dan macam-macam lagi..
dan raya ni juga merupakan satu medan untuk kita sekeluarga mengeratkan lagi hubungan silaturrahim..insyaALLAH..yang jauh didekat-dekatkan,yang dekat,dirapat-rapatkan.unikkan percaturan ALLAH itu?

cousins,my mother side..

nanny n granpa(taking care for me when i was child)

romantic rite?=)

wif my beloved father..sayang abah!!


rakan-rakan yang beraya dirumah nenek ana..

(azimah,farhana,baizura,baiti n aizam)

raya,tidak lain tidak bukan is makan minum makan minum...jangan lupa,pohonlah kemaafan sesama kita dari hati yang ikhlas bukan dari mulut yang manis..=)

Doa makan atau minum

''allahumma bariklana fima razaktana waqina azabannar''

''wahai tuhan kami,berkatilah rezeki yang Engkau berikan kepada kami dan hindarilah kami dari azab api neraka''

akhir kalam,

STRIVE FOR MARDHATILLAH

soalan itu,biar ana yang jawab..

bismillahirrahmanirrahim...
assalamualaikum wbkt..

Selamat pagi sufi..
semenjak dua menjak ini,ana terlalu sibuk hingga tidak berkesempatan langsung berbicara denganmu sufi..Bukan ana lupa,tapi macam-macam yang terjadi malahan sibuk dengan urusanku yang belum selesai lagi untuk nak flight ni.Ana semakin memerlukan engkau Sufi untuk menjadi ''alarm'' peringatan,agar ana tidak lupa pada yang lebih penting yakni pengabdianku kepadaNya.Astaqfirullah....Kesibukan ini benar-benar mencabar ana Sufi.

Rindu rasanya kepadamu Sufi..terlalu banyak yang ingin diluahkan..namun,apa yang teringat sahaja lah ya yang akan ana kongsikan..Bukan sombong Sufi,tapi apa yang terlintas lah yang ana akan luahkan..

Baru-baru ini ana telah diajukan soalan oleh seorang sahabat,tapi namanya rahsialah ya..

sahabat: ameera,kenapa nama blog anti SUFIAMEERA??

Ana: (tersenyum mendengar soalan itu)..eh??kenapa tanya?

sahabat: ada sahabat ana yang tanya,tapi ana tidak tau.so,ana tanyalah anti.

Ana: oo..sampaikan salam saya untuk sahabat awak tu yer..kenapa dia sendiri tidak tanya kat saya?

sahabat: entahlah anti,dia segan kot.

ana: Sufiameera,dia tempat saya luahkan perasaan..luahkan apa yang saya rasa ingin saya tulis.Dia sangat setia pada saya sebab dia adalah wadah ringkas untuk saya singgah ke kamar kehidupan orang yang berada disekeliling saya.kadang-kadang,Sufi la juga tempat untuk saya memberikan pandangan dan pendapat tentang sesuatu yang berlaku dalam diri saya yang kadangkala tidak mampu untuk saya luahkan kepada orang lain.cukuplah hanya Sufi dan ALLAH yang mendengar rintihan itu..Dan lagi satu,Sufi juga adalah untuk saya mengajak folowers saya,bukan untuk pergi lebih jauh,namun cukup untuk kembali seketika merenung beberapa potong doa yang ringkas dan madah-madah kata berhikmah yang mana sangat sinonim dengan kehidupan seharian kita selaku manusia biasa.Cumanya,sama ada folowers perasan atau tidak doa atau ayat-ayat berhikmah itu.hehe.setiap post,memg saya akan selitkan doa atau ayat-ayat berhikmah,insyaALLAH..

sahabat: knpa doa yer?

ana:(tersenyum) sebab doa itu senjata.kita senang,kita doa.kita susah,kita doa.kita dapat ujian,kita doa.tengok..semua memerlukan doa bukan??andai doa yang saya tulis dibaca oleh 100 orang pembaca,maka 100 oranglah yang baca doa itu..bukan ke doa itu akan dimakbulkan??wallahua'lam..

sahabat: oo..macam tu.nanti biar ana yang sampaikan pada sahabat ana yer?

ana:..erm..tafaddhal..

memang tidak dapat ana nafikan,doa merupakan elemen yang sangat penting dalam kehidupan kita sebagai manusia biasa.sebab apa?sebab,doalah sebagai penghubung antara kita denga khaliq..kalu tidak berdoa,makanya,kita terputus hubungan dengan khaliq kita sendiri.mahukah anda begitu?percayalah,hidup kita ini hanya bergantung kepada ALLAH.tidak ada selain dari itu..


Sabda Rasulullah SAW : ''Sesungguhnya Allah SWT mencintai orang-orang yang terus-menerus berdoa''(hadith riwayat Al-Auzai')
''istajibillahumma dua'ana''(3x) [doa bukan?]
p/s:blog ini merupakan sebuah diari yang seakan bernyawa malah kelihatannya sangat memahami,diwatakkan sebagai Sufi untuk menemani sang insan bernama,AMEERA dalam menjalani plot kehidupan seharian yang tidak tentu suasananya malah ia merupakan juga satu wadah ilmu pengetahuan untuk dikongsi bersama pembaca dan pengikut.sebab itu nama blog ini sebenarnya Raudhatul ilmiyah iaitu Taman-taman ilmu..=)
andai tidak suka dengan gaya penulisan ana,harap jangan diteruskan membaca kerana takut akan mendatangkan fitnah kepada diri yang tidak bersalah.andai anda suka dan ingin berkongsi,tafaddhal mashkura.setiap apa yang ana tulis mesti ada sebabnya dan kadang-kadang ada juga yang ana copy n paste dari website lain(disediakan link).oleh itu,jika anda juga ingin copy n paste dari blog ana ini,oohh..silakan..tidak perlu minta izin dari ana kerana itu semua hanya pinjaman dari Illahi..moga semuanya bermanfaat untuk ana dan antum semua..
ana harap antum kaji,dalami dan beramallah selagi terdaya.Andai kita bertembung dengan apa juga musibah mahupun bahagia,berdoalah kepada tuhan yang satu,lalu sematkan percaya dalam sanubari bahawa Allah SWT itu ada dan sedang mendengar keluhan hambaNya tanpa mengira siapa kita..Janji Allah...
STRIVE FOR MARDHATILLAH