Jan 6, 2011

air mata kering...

Bismillahi wal hamdulillah….

Sufi,lama rasanya tidak berbicara dengan engkau Fi...yer,ana rindu sangat untuk meluahkan segala apa yg terpendam di hati..bukan ana ingin menjauhkan diri tetapi Mr.time sangat cemburu dengan ana sehinggakan masa yang berlalu tanpa engkau disisi tidak ana sedari..

Terlalu banyak yang ingin kukongsikan bersama,terlalu bertimbun segala isi hati yang ingin ana luahkan dan terlalu menggunung segala kesedihan yang ana pendamkan..tak mampu rasanya untuk ana tanggung keseorangan tanpa engkau Fi..

Ana bukanlah orang yang diibaratkan habis madu sepah dibuang Fi..ana tak mahu engkau fikir yang bila ana dalam kesedihan barulah ana mencari engkau dan kalu ana gembira,ana tinggalkan engkau..bukan Fi..cuma ana terlalu sedih untuk kongsikan bersama engkau..tak sanggup rasanya untuk berbicara dengan engkau walaupun ana tahu cara inilah yang dapat mengurangkan kesedihan..

Sufi,kasih hatiku...

esok,ana bakal tinggalkan universiti Al-Azhar,uni kesayangan ana..pasti engkau tertanya-tanya kan Fi kenapa..biarlah ana dan ALLAH sahaja yang mengetahuinya..

sayu hati tatkala mendengar berita ini..tidak mampu rasanya untuk mengalirkan air mata yang semestinya telah kering dek kerana ujian2 ALLAH yang telah lepas..ana rasanya,bangunan yang berada di hadapan ana itu runtuh di bahu ana..saat itu,hanya ALLAH yang tahu apa yang ada dalam isi hati ana..segala sel2 dalam badan hanya mampu menitiskan air matanya..

Sufi,ana perlukan engkau sebenarnya..tapi bagaimana Fi??

sufi,ana akan tinggalkan rakan2 ana.walaupun perkenalan kami sangat singkat,tapi bagi ana perkenalan tu sangat2 berharga..pertemuan yang mungkin ana kira tidak dirancang oleh ana tapi ALLAH telah mentakdirkan untuk kami bertemu..pastinya ana akan tinggalkan juga semua doktorah2 kesayangan ana..dan yang paling penting,ana akan pergi jauh dari ahlil bait ana..

Fi,kalaulah ana diberikan 2 pilihan oleh ALLAH,pasti Azhar yang utama..apakan daya..segalanya ALLAH telah tetapkan yang terbaik untuk ana..makanya ana perlu redha..

dan mungkin juga esok ana akan memijak Bumi Tanta untuk ana teruskan perjuangan disitu..mencari rakan2 baru sudah semestinya..environment yang sangat berbeza dgn Bumi Cairo pasti akan membuatkan ana sedikit kalut nanti..doakan ana Fi semoga na terus tabah melangkah menerusi hidup ini..

ana ingin kongsikan bersamamu Fi untuk ana memujuk hati ini..

Sabar yer…sesungguhnya ini adalah ujian daripada-NYA…. kata2 yang sering dilontarkan oleh sahabat kita tatkala musibah yang menimpa diri kita. Senangnya melafazkan kata2.Hakikatnya berat sungguh bahu yang menanggungnya.

Kita sering diuji dengan pelbagai bentuk ujian sama ada kegagalan, kehilangan, kesusahan dan sebagainya. Jarang antara kita yang menyedari bahawa nikmat2 yang Allah kurniakan untuk kita juga merupakan salah satu bentuk ujian daripada-NYA…kejayaan, kesenangan, jawatan, harta dan sebagainya….

Apabila ujian itu datang, kita sering merungut…..kenapa Allah pilih saya untuk menanggung semua ini? Saya tak mampu…argh…… Pernahkah situasi ini berlaku dalam diri kita semua? Jikalau ada, marilah kita sam-sama beristighfar kembali… firman ALLAH yang bermaksud:

”Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman,” sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. ” (Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

Ingatlah Fi, sesungguhnya segala sesuatu yang DIA aturkan untuk adalah yang terbaik untuk kita. Pasti ada hikmah di sebaliknya. Hikmah itu kita tak akan nampak selagi mana kita tidak melalui ujian itu. Sesungguhnya segala sesuatu yang ALLAH rancangkan tidak bersifat sia-sia.

Ujian itu adalah suatu pengalaman yang berharga untuk kita. Ujianlah yang akan mematangkan diri kita. Kerna itu..bersabarlah…Pasti kau akan temui kemanisannya. Ingatlah…DIA tidak akan membebankan sesuatu perkara di luar kemampuan kita. Firman ALLAH yang bermaksud:

”Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”. (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Jadi, bermohonlah kepada Allah…sandarkan segala pengharapan kepadanya. Moga2 tiap2 ujian yang menimpa, dapat mendekatkan diri kita kepada ALLAH. Sesungguhnya dari-NYA kita datang dan kepada-NYA kita akan dikembalikan.

Fi,terima kasih kerana sudi mendengar rintihan ini..walupn ana sudah lama tidak bersamamu..tapi,satu yang ana ingin kau tahu,dihati ana sentiasa memikirkanmu..sentiasa berdoa agar kau bahagia selalu..semoga kau tetap sahaja bersedia menanti dan bersamaku..


untukmu adik-adikku

Adik-adikku…
Sebanyak-banyak kesyukuran kupanjatkan kehadrat Ilahi,
Kerna pertemuan kita semalam,
Terasa indah ukhuwah fillah ini,
Susah senang kita lalui,
Suka duka kita hadapi,
Tangis tawa kita rasai,
Segala-galanya kita lakukan bersama,
Untuk menegakkan kalimah Tauhid,

Adik-adikku…
Jalan ini bukannya mudah buatmu,
Kau tak disediakan hamparan merah,
Kekadang kau akan merasa lemah,
Tapi percayalah…
Kau tak berseorangan…Allah bersamamu,
Janji Tuhan pasti berlaku,
Kemenangan pasti datang,

Adik-adikku…
Begitu pantas masa berlalu,
Aku akan meninggalkanmu semua,
Untuk meneruskan kehidupan ini,
Pertemuan & perpisahan memang fitrah kehidupan,
Tapi lebih indah jika segalanya kita lakukan kerana Allah,
Berpisah dimata…dihati jangan,
Ku harap kita terus istiqamah di jalan ini,
Kita bukanlah pemula perjuangan ini mahupun pengakhir,
Tapi penyambung mata-mata rantai perjuangan ISLAM,
Hidup mulia atau mati sebagai syuhada’…

Adik-adikku…
Moga kita akan bertemu lagi,
Jika bukan di sini…di syurga menanti,
InsyaALLAH…