Feb 24, 2011

9 Hari di kg..

sepanjang di kg..hati tenang...boleh cerita2 dengan nenek
dapat jaga si kecil Ramziatun Insyirah...dah makin besar...
dapat jalan2 ke kebun nenek cari kelapa+buah kuini..
dapat ziarah siti nazuha+saudara+neenk dan atuk di kg dato' manan..

sesungguhnya ziarah menziarah itu dapt mengeratkan hubungan silaturrahim..Rasul SAW juga menggalakkan silaturrahim...

bertanya khabar dengan ''embok n embah''(panggilan atuk dan nenek utk org jawa)..alhamdulillah mereka sihat2 belaka..tapi mereka dimamah usia..dulunya mereka yang mendidik dan menjaga diri ini sehingga menjadi manusia yang berguna..
si embah(atuk) yang dulunya gagah,menghantar ana ke sekolah dengan motosikalnya walaupun terpaksa mengharungi pagi2 yg sejuk + satu hari dulu kakinya terpijak paku yang berkarat gara2 melalui jambatan yang usang..tapi kini,tidak se gah dulu..

dan embok(nenek),dulunya setiap pagi menyiapkan diri ana utk ke sekolah tapi kini,dia memerlukan pertolongan orang untuk menyiapkan diriny pula dek kerana kehilangan sebelah kaki kanan akibat dipotong(penyakit diabetes)..

kadangkala terfikir bagaimana utk ana membalas jasa kalian...hanya doa sebagai balasan,..moga ALLAH membalas sehala yang kalian korbankan untuk diri ini..


melawat sahabat mrsm..
tahniah buat siti nazuha yang lulus cemerlang dalam peperiksaan..5 bintang untuk awk..cik siti..
sesungguhnya ALLAH amat kasih kepada hambaNya yang bersyukur di atas nikmat yang diberikan...semoga tidak lupa padaNya..

dan terima kasih juga kerana sudi menemani diri membeli buku untuk jiwa yang sedang kekosongan..moga ALLAH jua lah yang mampu membalasnya..+ syukran awi tuk abc yang awk belanja tuk saya..''sedekah itu membuka rezki antara langit dan bumi''..

semoga ukhwah kita samapi ke syurga..n semoga ALLAH mengkabulkan cita2 awak...

di kg:belajar untuk mengenal diri+pencipta untuk lebih dekat lagi kepadaNya..walaupun banyak halangan tapi serahkan secara total kepada pencipta..belajar memasak ngan nenek+menjaga si kecil dengan penuh kesabaran+tambah iman dengan kemas rumah nenek yang besar...terima kasih kepada cik ina(jiran nenek) kerana sudi membantu bersihkan umah nenek..

pergi ke kebun:juga menambah keimanan....apa tidaknya,melihat nikmat ALLAH yang sungguh luas...tidak pernah terfikir,berbagai2 tumbuhan yang diciptakanNya..ada yang boleh dimakan ada yang tidak boleh di makan..serangga yang menyanyikan lagu seolah olah menyambut kedatanganku...terasa diri dekat denganNya..

budak2 yg datang mengaji di rumah nenek juga menambahkan kesabaran yang sedia ada...
mereka,ingin belajar..kita yang sudah tahu dan mengajar haruslah sabar dek kerana ilmu kita tidak sama ngan mereka..seramai 15 orang nenek perlu ajar budak2 ni...tapi,dengan adanya ana dapatlah cepatkan waktu budak2 tu daripada tunggu lama..pukul 6 mula sebab budak2 baru balik dari sekolah agama..
berkongsi cerita dengan mereka kadang2 menggelikan hati...mahu dengar cerita dari ana yg sedang belajar di mesir tapi mereka tidak mengerti..cuma bila ditanya lepas darjah 6 mahu sambung blajar di mana??katanya:sekolah agma tg karang...
wah,terasa bangga seketika disitu..hehe..sesungguhnya hanya ALLAH sahaja yang leyak berasa bangga dengan apa yang dimilikiNya..


ye,memang niat di hati nak menggunakan waktu cuti yang diberikan dengan sebaik-baiknya...
selepas ini pun akan gunakan waktu yang berbaki untuk kebikan..
uruskan borang suk,
daftar nama tuk opps ehsan,,,..
dengan harapn dpt lah balik ke egypt dgan mudah..lala..wallahua'lam..


No comments: