Sep 25, 2010

raya datang lagi..2010

assalamualaikum wbkt..
bismillahirrahmanirrahim..
Syukur alhamdulillah ke atas ALLAH swt pencipta kita,selawat ke atas nabi Rasulullah SAW,keluarga serta sahabat baginda..
Tertunduk ana mensyukuri nikmat ALLAH serta hidayahNya buat diriku,hambaNya yang sering lupa dan selalu pula ingkar dalam penghambaan yang masih punya compang-campingnya ini.Namun kurniaan Allah tidak ada pula surutnya untukku yang sentiasa dihidangkan dengan laluan dan lorongan ilham hingga ana terpandu lalu terhasil bingkisan sederhana ini buat tatapan semua yang bersamaku..terima kasih ALLAH..

Untuk post kali ini, hendak lari sedikit dari apa yang sepatutnya.iaitu tentang raya..sebenarnya,ana dapat request dari rakan supaya post tentang raya sambil-sambil tu dia mahu lihat gambar raya ana sekuarga..
Sebelum itu,ana ada sedikit santapan hati yang ingin dikongsi bersama sebagai rentetan daripada post yang sebelum ini..mari kita renungkan...

kali pertama bumi diciptakan,katanya bumi ini selalu bergoyang,bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya.Perkara ini merunsingkan para malaikat lalu para malaikat menghadap Allah SWT..
''wAHAI Rab Yang Maha Mengetahui,mengapa bumi ini bergoyang?''tanya para malaikat

''kerana belum dipaku.''jawab Allah singkat.

''lalu,bagaimana Engkau memaku bumi wahai Rab?''tanya para malaikat lagi

''Aku akan menciptakan gunung-ganang.''jawab Allah
Setelah itu,Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi.Apa yang terjadi adalah sememangnya benar setelah diciptakan gunung-ganang,bumi pun diam berputar sesuai paksinya.Maka kemudian gunung pun dikenali sebagai paku bumi yang diciptakan ALLAH SWT..

Paku merupaka benda keras yang terbuat dari besi.Setelah AllAH menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang,kemudian para malaikat pun bertanya lagi.
''Ya Rab,adakah yang lebih kuat daripada paku?''

''Ada.''jawab Allah. ''iaitu api,yang dengan panasnya dapat melelehkan besi''

''adakah yang lebih kuat lagi selain api?''tanya malaikat lagi

''Ada!Yakni air yang dapat memadamkan api.''Jawab Allah lagi

''Jadi ya Rab,adakah yang lebih kuat lagi selain air?''sambung malaikat.

''Ada!Iaitu angin,yang kerananya dapat membawa air ke mana pun ia menghembus.'' Jwab Allah lagi

''Tapi ya Rab,adakah yang lebih kuat lagi dari semua itu(gunung,api,air,angin)?''Malaikat bertanya lagi.

''Ada!Iaitu nafas hambaKu yang berdoa kepadaku.kerana sesungguhnya DOA itu mampu memngubah takdirku.''demikian Allah menjelaskan.

[hadis kudsi]

lihat??doa amat penting bukan??

okla..back to the title...raya??seronokkan kan?memang itu pun yang ditunggu-tunggu oleh umat islam setelah sebulan berpuasa..sebab,waktu nilah kita nak qadha' segala makanan..rendang,lemang,ketupat dan macam-macam lagi..
dan raya ni juga merupakan satu medan untuk kita sekeluarga mengeratkan lagi hubungan silaturrahim..insyaALLAH..yang jauh didekat-dekatkan,yang dekat,dirapat-rapatkan.unikkan percaturan ALLAH itu?

cousins,my mother side..

nanny n granpa(taking care for me when i was child)

romantic rite?=)

wif my beloved father..sayang abah!!


rakan-rakan yang beraya dirumah nenek ana..

(azimah,farhana,baizura,baiti n aizam)

raya,tidak lain tidak bukan is makan minum makan minum...jangan lupa,pohonlah kemaafan sesama kita dari hati yang ikhlas bukan dari mulut yang manis..=)

Doa makan atau minum

''allahumma bariklana fima razaktana waqina azabannar''

''wahai tuhan kami,berkatilah rezeki yang Engkau berikan kepada kami dan hindarilah kami dari azab api neraka''

akhir kalam,

STRIVE FOR MARDHATILLAH

No comments: